Lider du av tandköttsproblem, som till exempel tandköttsinflammation, tandköttsfickor eller något annat besvär relaterat till tandköttet? Det är viktigare än vad många tror att ta hand om sitt tandkött. Här berättar vi om olika tandköttsproblem och hur du kan komma till rätta med dem.
Tandköttsinflammation
Tandköttsinflammation kallas också gingivit och är en inflammation i tandköttet orsakat av bakterier. Det uppkommer av att bakteriebeläggningar (plack) har bildats och fått ligga kvar kring tanden. Ett vanligt symptom på inflammerat tandkött är rött och svullet tandkött. Är du en av många som lider av blödande tandkött när du borstar tänderna? Det finns saker du kan göra själv. Med god och regelbunden munhygien kan du bli av med problemet, och inflammationen kan läka helt utan bestående skador. Vi hjälper dig med alla tips och råd du behöver kring din munhygien.
Vad är tillbakadraget tandkött?
Har du ökad tandkänslighet eller ser tanden längre ut än normalt kan du ha tillbakadraget tandkött. Det är när tandköttet drar sig tillbaka från tanden och exponerar den underliggande roten. Orsakerna till tillbakadraget tandkött kan till exempel vara att man borstar för hårt eller har dålig munhygien. Även om detta är ett vanligt munvårdsproblem kan det vara ett tecken på tandköttsproblem, och ska därför inte ignoreras. Det kan bli mellanrum mellan tandkött och tänder, så kallade tandköttsfickor, som är en grogrund för bakterier. Dessa tandköttsfickor kan över tid fördjupas. Dessutom kommer tillbakadraget tandkött inte tillbaka igen. Det kan därför vara helt avgörande att man uppmärksammar och behandlar problemet i ett tidigt stadie och innan det utvecklas till ett allvarligare problem som tandköttssjukdom (parodontit) eller tandlossning.
Tandlossning
Tandköttet fungerar som en skyddande barriär mellan käkbenet och bakterierna i din mun.Eftersom det är käkbenet som håller tänderna på plats är det oerhört viktigt att
bakteriebeläggningar (plack) inte kan få möjlighet att bryta ner den intilliggande vävnaden och tandens fäste, då detta i värsta fall kan göra att tänderna lossnar.
Det bästa sättet att undvika parodontit och tandlossning är att aldrig låta det gå för långt. Regelbundna kontroller hos din tandläkare eller tandhygienist, samt god och regelbunden
munhygien är avgörande.
Till skillnad från tandvärk eller ilningar gör tandköttsproblem inte alltid ont. Tvärtom märker du ofta inte själv att du har problem. En tandläkare eller tandhygienist kan se tidiga tecken som gör att du kan behandla tandköttsproblemen innan de förvärras. Kontakta oss på White tandvård idag för en grundlig undersökning av dina tänder och ditt tandkött.
Vill du boka en tid?
Boka online på White Tandvård – din tandläkare i Malmö, Helsingborg och Lund.