Tandsten, även kallat plack, uppkommer när mjuka bakteriebeläggningar på tänderna kommer i kontakt med saliv. Så småningom hårdnar bakteriebeläggningen och då bildas tandsten.
Varför får man tandsten?
Tandsten finns i två varianter. En typ bildas ovanför tandköttskanten och den andra typen bildas under tandköttskanten, i inflammerade tandköttsfickor.
Det är individuellt hur lång tid det tar för plack att hårdna, det beror på hur din sammansättning av saliv ser ut. För vissa bildas det strax ovanför tandköttskanten redan efter ett par veckor – för andra tar det mycket längre tid.
Så länge beläggningen är mjuk kan du själv borsta bort bakteriebeläggningen med en eltandborste eller vanlig tandborste, men om den har hunnit hårdna kan du behöva hjälp av en tandhygienist eller tandläkare för att ta bort den.
Varför är det dåligt?
Tandsten kan göra att tandköttet drabbas av en mild form av tandköttsinflammation, så kallad gingivit. Det ger ett rött, svullet och blödande tandkött, till exempel när man borstar med tandborste eller använder tandtråd. Om du upptäcker gingivit i ett tidigt skede kan det stoppas, så prata med din tandläkare för att förstå vad som orsakar det.
Tandsten under tandköttskanten kan också orsaka en inflammation i tandköttet som i värsta fall leder till tandlossning när infektionen sätter sig i en tands fäste. Processen är långsam och märks oftast inte inledningsvis. Det går att behandla tandlossning men ju snabbare en tandläkare kopplas in, desto bättre.
Hur vet man om man har tandsten och vad gör man åt det?
Detta kan du hålla utkik efter: Blöder tandköttet? Är det svullet? Ser du spår av tandsten i form av en grynig vit massa eller gulbrunaktig färg på tänderna?
Du kan själv förebygga plack genom att borsta tänderna noggrant och rengöra mellan dem. Sitter placken för hårt bör du kontakta din tandhygienist eller tandläkare. Med hjälp av olika slags instrument kan det skrapas bort.
Vill du boka en tid?
Boka online på White Tandvård – din tandläkare i Malmö, Helsingborg och Lund.